Текат последните приготовления за изстрелването на първия руски космически кораб за кацане

...
Текат последните приготовления за изстрелването на първия руски космически кораб за кацане
Коментари Харесай

Руската мисия Луна-25 ще търси вода на Луната

Текат последните приготовления за изстрелването на първия руски галактически транспортен съд за кацане на Луната от 47 години. Русия е в конкуренция с останалите галактически сили да се трансформира в първата страна, чиято сонда ще извърши меко кацане на южния полюс на Луната, който може да съдържа обилни находища на воден лед.

От епохи астрономите допускат съществуването на вода на Луната, която е 100 пъти по-суха от пустинята Сахара. Картите на НАСА през 2018 година демонстрираха воден лед в сенчестите елементи на земния сателит, а през 2020 година бе доказано съществуването на вода в зоните на слънчева светлина.

Мисията на лунния уред „ Луна-25 “, която ще бъде изстреляна в петък, ще снима кацането си на Луната, с цел да даде опция на учените да моделират терена и да изследват лунната конструкция посредством придвижването на реголита, заяви в сряда Московският държавен университет по геодезия и картография, представен от Синхуа. Реголит се назовава пластът от рядък разнороден материал, покриващ твърди скали. Такъв има на Земята, Луната, други планети и някои метеорити. 

„ По време на задачата „ Луна-25 “ планираме да запишем целия развой на кацане с панорамни камери, което ще ни разреши да създадем модел на терена на мястото на кацане. Също по този начин се надяваме да получим фрагменти сега на кацането на „ Луна-25 “, които ще покажат по какъв начин се държат лунният реголит и прахуляк по време на кацането “, обявиха от университета.

Кадрите ще разрешат на геофизиците и геолозите да изучат в елементи свойствата на лунния реголит, здравината на почвата и други основни характерности на структурата на нашия натурален сателит. Придобитите данни ще оказват помощ за улеснение на по-прецизното кацане на бъдещите станции и за по-добро обмисляне на пробния им товар, допълват оттова.

Мисията „ Луна-25 “, първият съветски галактически уред от повече от четири десетилетия, ще се насочи към Луната в 02:11 ч. софийско време на 11 август, петък, с ракета „ Союз-2.1б “ от космодрума „ Восточний “, ситуиран в Амурска област в Далечния изток.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР